Recuperarea prejudiciului cauzat de o infractiune

Infractiunea cauzeaza in lumea exterioara doua mari modificari :

1.lezarea valorii sociale aparate de legea penale

2.provocarea unui prejudiciu moral sau material

Mijlocul legal prin intermediul caruia conflictul de drept este adus spre solutionare organelor judiciare se numeste actiune in justitie.Dreptul lezat prefigureaza in plan juridic o relatie a unei persoane fata de o anumita valoare sociala ocrotita de lege si in acelasi timp pozitia acelei persoane fata de semenii sai ,fata de anumite bunuri sau stari de fapt.

Apararea valorii sociale lezate prin savarsirea unei infractiuni  se face prin actiunea penala, care este definita ca fiind instrumentul prin intermediul caruia un conflict de drept penal este adus spre solutionare organelor judiciare.Actiunea penala este pusa in miscare in momente plasate diferit insa in orice caz inainte de inceperea judecatii.Ea poate fi totusi pusa in miscare in faza judecatii de catre procuror sau de catre instanta prin extinderea procesului penal pentru alte fapte sau alte persoane.

Punerea in miscare a actiunii penale se face in personam ,de unde rezulta ca este necesara cunoasterea persoanei care urmeaza sa fie trasa la raspundere penala si trebuie sa existe temiuri ca acea persoana a savarsit fapta prevazuta de legea penala, temeiuri care se constituie in baza unor probe temeinice.

Procedura de punere in miscare a actiunii penale

 1. In faza urmaririi penale – cand organul de cercetare penala considera ca sunt temeiuri pentru punerea in miscare a actiunii penale face propuneri in acest sens pe care i le inainteaza procurorului.Potrivit art.235 C.proc.pen ,procurorul se pronunta asupra punerii in miscare a actiunii penale dupa ce examineaza dosarul cauzei.Daca este de acord emite o ordonanta – 203 C.proc.pen
 2. In  cazul in care actiunea penala nu a fost pusa in miscare in cursul urmaririi penale ,cu ocazia rezolvarii cauzei ,in lumina dispozitiilor 262 cand din materialul de urmarire penala rezulta ca : fapta exista , a fost savarsita de invinuit ,acesta raspunde penal atunci procurorul da rechizitoriul prin care pune in miscare actiunea penala si trimiterea in judecata.
 3. In faza judecatii ,in cazul extinderii procesului penal la alte fapte sau alte persoane actiunea penala se pune in miscare prin declaratia orala a procurorului sau prin incheiere a instantei in cazul in care acesta nu participa la judecata.

Prin punerea in miscare a actiunii penale asupra unei persoane i se ofera acestuia calitatea de inculpat.

Titularii punerii in miscare a actiunii penale sunt : procurorul( de obicei) , instanta (in cazul extinderii procesului penal pentru alte fapte sau la alte perosane si procurorul nu participa la sedinta) ,partea vatamata ( in cazul plangerii prealabile – la infractiunile pentru care actiunea penala se pune in miscare la plangere prealabila ,ex: amenintarea).

Este posibil ca savarsirea unei infractiuni sa produca pe langa urmarile socialmente periculoase si un prejudiciu moral sau material in dauna unei persoane fizice sau juridice,in acest caz infractiunea fiind izvorul unor obligatii civile.Din capul locului precizez ca actiunea civila exercitata in cadrul procesului penal se judeca conform legii civile!

Fiind alaturata actiunii penale ,actiunea civila are un caracter accesoriu si in consecinta poate fi exercitata in cadrul procesului penal numai in masura in care poate fi pusa in miscare actiunea penala.Asta nu inseamna ca partea nu se poate indrepta spre instanta civila pentru acoperirea prejudiciului.La fel partea se poate adresa instantei civile in cazul in care in urma procesului penal ,prejudiciul nu a fost acordat in totalitate.Actiunea civila in cadrul procesului penal este scutita de taxa de timbru.

Conditiile exercitarii actiunii civile in procesul penal :

 1. Infractiunea trebuie sa fi cauzat un prejudiciu moral sau material
 2. Intre infractiunea savarsita si prejudiciu cerut a fi recuperat sa existe o legatura de cauzalitate
 3. Prejudiciul sa fie cert.Prejudiciul viitor este cert in situatia in care este susceptibil de evaluare.
 4. Prejudiciul sa nu fi fost reparat.Este cazul companiilor de asigurare care in cazul existentei unui contract repara eventuale daune suportate de victima infractiunii.
 5. Sa existe o manifestare de vointa expresa din partea persoanei fizice sau persoanei juridice de a fi despagubita.In cazul unei persoane fara capacitate de exercitiu sau cu capacitate de execrictiu restransa actiunea civila este exercitata de procuror

Elementele actiunii civile

A)Obiectul actiunii civile.Art.14 C.proc.pen prevede ca „actiunea civila are ca obiect tragerea la raspundere civila a inculpatului si a partii responsabile civilmente.Repararea prejudiciului se poate face in natura prin:

1.restituirea lucrului

2.restabilirea situatiei anterioare savarsirii infractiunii

3.desfintarea totala sau partiala a unui inscris

4.prin orice alt mijloc de reparare in natura

sau prin echivalent ,prin despagubire baneasca.

In cazul in care inculpatul a fost obligat la plata despagubirilor reprezantand valoarea integrala a bunurilor degradate , instanta trebuie sa oblige partea civila sa predea inculpatului acele bunuri ,in caz contrar s-ar crea o situatie de imbogatire fara justa cauza.

Problema repararii daunelor morale.Intre prejudiciul moral si cel material „s-a facut loc” unei noi categorii si anume prejudiciul de agrement care consta in acordarea de despagubiri banesti in cazul unor vatamari ale integritatii corporale care ar impiedica victima sa participe la anumite activitati sociale.In cazul in care daunele morale au fost provocate de savarsirea unei infractiuni la care au participat mai multe persoane ,obligatia de despagubire este solidara ,partea civila putand cere oricaruia sa execute intreaga obligatie de despagubire.In caz de provocare faptuitorul datoreaza despagubiri pentru daunele morale cauzate in raport cu propria lui culpa ,cuantumul acestor urmand a fi redus in raport proportional cu culpa victimei care le-a provocat.

B)Subiectii actiunii civile>raportul obligational de drept civil este desfasurat intre partea civila ,pe de-o parte si inculpat si partea responsabila civilmente pe de alta parte.

C)Rezolvarea actiunii civile in cadrul procesului penal.Actiunea civila poate fi admisa sau respinsa dupa cum ea este sau  nu intemeiata.Astfel in dispozitiile art 346 C.proc.pen ,instanta are patru posibilitati de a solutiona actiunea civila:

 1. nu acorda despagubiri civile.Este cazul in care in cauza se pronunta achitarea inculpatului pentru motivul ca fapta nu exista (art.10 lit.a C.proc.pen) ori nu a fost savarsita de inculpat (art.10 lit.c C.proc.pen)
 2. admite actiunea civila in tot sau in parte.Este cazul in care instanta pronunta in actiunea penala o solutie de condamnare , achitare sau incetare a procesului penal.Astfel in caz de condamnare daca infractiunea a produs un prejudiciu atunci va acorda despagubiri civile.In caz de achitare conform art.11 pct.2 lit.a coroborat cu 10 lit.b indice 1 ,d,e daca fapta a produs prejudicii materiale sau morale instanta va admite actiunea civila si va acorda despagubiri persoanei prejudiciate.De asemenea in cazul achitarii inculpatului pentru motivul ca din cauza unei boli psihice este iresponsabil in temeiul art.346 al.2 instanta este obligata sa se pronunte cu privire la latura civila ,putand obliga la repararea pagubei materiale si a daunelor morale.In caz de incetare a procesului penal art.11 pct.2 lit.b coroborat cu art.10 lit.g,h,i daca infractiunea a cauzat prejudicii materiale sau morale partii civile instanta acorda despagubiri civile.
 3. respinge actiunea civila ca fiind lipsita de temei in cazul in  care infractiunea a fost neintentionata si achitarea a fost pronuntata pentru lipsa elementului subiectiv – vinovatia.
 4. nu solutioneaza actiunea civila atunci cand pronunta achitarea conform art.10 lit.b C.proc.pen ori cand pronunta incetarea procesului penal pentru vreunul din cazurile art.10 lit.f,j C.proc.pen precum si in caz de retragere a plangerii prealabile.

Mecanismul de acordare a despagubirii banesti este in ceea mai mare parte accesoriu actiunii penale ,deoarece infractiunea este cea care produce modificari in lumea exterioara si deci cauza prejudiciului, lucru firesc dealtfel.In cazul in care a-ti fost victima unei infractiuni adesati-va organelor judicare cu o plangere sau cu o plangere prealabila.Constituirea ca parte civila se poate face in cursul urmaririi penale si in fata primei instante pana la citirea actului de sesizare (rechizitoriul ,de regula).Plangerea gresit indreptata este trimisa organului competent.

Bibliografie : Tratat de drept procesual penal – Ion Neagu

Reclame

2 Responses to Recuperarea prejudiciului cauzat de o infractiune

 1. Cristian ene spune:

  Buna ziua.Sunt unul dintre oamenii din aceasta tara oropsita,care doresc sa lucrez legal.Am autorizatie de firma,si ma ocup cu montarea usilor de interior.Am colaborat cu o firma,care a incasat niste bani care nu li-i se cuvenea,deoarece reprezenta montajul usilor.Am inteles ca nu aveau bani sa i-si achite chiria,dar acum nu vor sa i-mi restituie sumele cuvenite.Doresc legal sa se faca dreptate,si cine se face vinovat de incalcarea legii,sa raspunda penal.

  • speeder86me spune:

   buna ziua. problema dumneavoastra pare a fi un clasic litigiu civil in care una din parti nu isi executa in mod corespunzator obligatiile – primirea si restituirea sumei de bani corespunzatoare montajului usilor – astfel incat, daca intre dumneavoastra si firma respectiva a intervenit un contract in baza aceluia puteti sesiza instanta pentru a vi se restutui suma. daca toate obligatii nu sunt restituite in urma unor induceri in eroare prin mijloace frauduloase, atunci problema se traspune in drept penal. oricum pentru o solutionare analitica, va rog sa ma contactati pe email cu mai multe detalii despre speta dumneavoatra. numai bine. o zi buna

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: