Reabilitarea judecatoreasca – mecanismul de acordare

Reabilitarea este mijlocul legal prin care fostul condamnat este deplin integrat pe plan juridic in societate.

Efectele reablitarii.

Are ca efect incetarea decaderilor , interdictiilor si incapacitatilor ce rezulta din condamnare.

Interdictiile si decaderile pot decurge din hotararea de condamanre , in situatia in care pe langa pedepasa principal a inchisorii s-a aplicat si pedeapsa complementara a interzicerii unor drepturi , iar incapacitatile pot decurge din legi extra penale de reglementare a diferitelor activitati.

Reabilitarea nu este o restitutio in integrum!Asta inseamna ca in urma reabilitarii ,cel condamnat nu va fi pus in situatia dinaintea condamnarii.

Efectele reabilitarii nu se intend asupra masurilor de siguranta cu exceptia interzicerii de a se afla in anumite localitati.

Reabilitarea judecatoreasca.

Se acorda la cererea fostului condamnat de catre instanta de judecata in urma verificarii indeplinirii conditiilor cerute de lege.

Conditii :

  • Condamnarile pentru care se acorda reabilitarea judeactoreasca sunt acelea pentru care nu intervine reabilitarea de drept.In practica judiciara s-a ridicat problema daca pentru o condamnare cu privire la care a intervenit amnistia mai poate fi ceruta si reabilitarea judecatoreasca.Raspunsul a fost afirmativ deoarece reabilitarea vine cu efecte mai favorabile ca amnistia.
  • Reabilitarea judecatoreasca se acorda pentru toate condamnarile sucessive chiar daca pentru unele din acestea ar fi incidenta reabilitarea de drept.

Termenele de reabilitare judecatoreasca :

a) în cazul condamnarii la pedeapsa închisorii mai mare de un an pâna la 5 ani, dupa trecerea unui termen de 4 ani, la care se adauga jumatate din durata pedepsei pronuntate;

b) în cazul condamnarii la pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani pâna la 10 ani, dupa trecerea unui termen de 5 ani, la care se adauga jumatate din durata pedepsei pronuntate;

c) în cazul condamnarii la pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dupa trecerea unui termen de 7 ani, la care se adauga jumatate din durata pedepsei pronuntate;

d) în cazul pedepsei detentiunii pe viata comutate sau înlocuite cu pedeapsa închisorii, dupa trecerea unui termen de 7 ani, la care se adauga jumatate din durata pedepsei cu închisoarea pronuntate in urma comutarii.

In cazul condamnarilor succesive termenele de reabilitare judecatoreasca se calculeaza in functie de condamnarea cea mai grea.

Calcularea termenelor de reabilitare

In calcularea termenelor de reabilitare un rol important il are stabilirea datei de la care incep sa curga – dies ad quo – si data de implinire – dies ad quem -.Termenul de reabilitare se socoteste de la data cand a luat sfarsit executarea pedepsei principale ori de la data cand aceasta s-a prescris.Pentru cel condamnat la pedeapsa cu amenda termenul curge din momentul in care amenda a fost achitata sau executarea ei s-a stins in alt mod.In caz de gratiere totala ori a restului de pedeapsa termenul de reabilitare curge de la data actului de gratiere.Termenul de reabilitare incepe sa curga in cazul inchisorii de la punerea in libertate definitiva de la locul de detinere.

Termenul de reabilitare curge in cazul gratierii totale sau a restului de pedeapsa de la data adoptarii actului de gratiere daca acesta este ulterior hotararii de condamnare.Cand gratierea priveste pedepse ce urmeaza a fi aplicate pentru infractiuni comise anterior adoptarii actului de gratiere teremenul de reabilitare curge de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare pentru care s-a pronuntat pedeapsa gratiata.

Conditii :

  • In cursul termenului de reabilitare condamnatul sa nu fi suferit o noua condamnare. Conditia examinata are in vedere interventia unei noi condamnari si nu savarsirea unei noi infractiuni.Distinctia este importanta deoarece numai existenta unei condamnari suferite in termenul de reabilitare va duce la respingerea cererii de reabilitare ,pe cand savarsirea unei infractiuni va conduce doar la suspendarea cererii de reabilitare pana la solutionarea definitive a noii invinuiri – art 500 cpp –
  • Condamnatul care cere reabilitarea trebuie sa aiba aigurata existenta prin munca sau prin alte mijloace oneste.
  • Solicitantul reabilitarii sa fi avut o conduit buna.
  • Achitarea cheltuielilor de judecata si a despagubirilor civile.Nu este indeplinita aceasta conditie cand condamnatul s-a sutras de la plata despagubirilor civile pana acestea s-au prescris.

Admiterea sau respingerea cererii de reabilitare.Instanta sesizata cu cererea de reabilitare a fostului condamnat constatand ca sunt indeplinte conditiile cerute de lege acorda reabilitarea condamnatului.

Cand respingerea se datoreaza neindeplinirii conditiilor de fond o noua cerere de reabilitare poate fi facuta :

  • Dupa 3 ani in cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii mai mare de 10 ani;
  • Dupa 2 ani in cazul condamnarilor cuprinse intre 5-10 ani;
  • Dupa 1 an pentru condamnarile mai mici de 5 ani;

Aceste termene incep sa curga de la data cand hotararea prin care a fost respinsa cererea de reabilitare  a ramas definitiva.

Anularea reabilitarii judecatoresti.Potrivit art 139 C.pen. reabilitarea judecatoreasca va fi anulata daca dupa acordarea ei s-a descoperit ca cel reabilitat mai suferise o alta condamnare care daca ar fi fost cunoscuta ar fi dus la respingerea cererii de reabilitare.Cauza care determina deci anularea reabilitarii judecatoresti o constituie existenta unei condamnari definitive de care instanta nu a avut cunostinta in momentul judecarii cererii de reabilitare.

Bibliografie : C.Mitrache ,Drept penal – parte generala

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: