Extinderea actiunii penale pentru alte acte materiale si extinderea procesului penal

In principiu ,obiectul judecatii este limitat ,potrivit art.317 C.proc.pen ,la fapta si la persoana aratate in actul de sesizare a instantei.Instanta este astfel sesizata cu o fapta, nu cu judecarea unei infractiuni.

EXTINDEREA ACTIUNII PENALE

Se dispune de catre : INSTANTA

Actul prin care se dispune: INCHEIERE

In cursul judecatii, sunt readministrate probele obtinute in cursul urmaririi penale  ,putandu-se totodata sa  se administreze probe noi , probe care nu au fost cunoscute de catre instanta pana la acea data.Daca din aceste probe ar rezulta ca inculpatul a savarsit si alte acte materiale care intra in cuprinsul infractiunii , pentru care a fost trimis in judecata atunci ,instanta se sesizeaza din oficiu ,prin incheiere , cu judecarea acelor acte materiale noi.

Trebuie mentionat ca actele materiale noi nu au autonomie infractionala ,ca in cazul extinderii procesului penal , ci fac parte din continutul infractiunii pentru care a fost trimis in judecata.De exemplu ,in cursul judecatii ,instanta administrand probe noi (ascultarea unui martor ,ascultarea partii vatamate etc.) pentru buna solutionare a cauzei avand ca obiect o infractiune de talharie , se descopera acte materiale noi care au fost savarsite de catre inculpat in scopul sustragerii unui bun mobil de la victima.Astfel pe langa amenintare , instanta descopera ca inculpatul a folosit si violente – act material care complementeaza latura obiectiva a infractiunii de talharie neschimbandu-i continutul.

Extinderea actiunii penale in cursul judecatii trebuie privita in primul rand ca un mod de simplificare a activitatii procesuale deoarece,  pe cale de exceptie ,instanta se auto-sesizeaza cu privire la actele materiale care nu au fost retinute in cuprinsul actului de sesizare.

Extinderea actiunii penale nu poate avea loc atunci cand se constata , in cursul judecatii , un prejudiciu mai mare decat cel cuprins in actul de sesizare.In acest caz nu este vorba de un act material nou ci pur si simplu  de o amploare mai mare a activitatii infractionale.

De regula , pentru desfiintarea hotararii judecatoresti definitive este necesara declansarea unei cai extraordinare de atac.In mod exceptional ,legea in art.335 al.2 C.proc.pen se arata ca , daca cu privire la unele din actele care intra in continutul aceleasi infractiuni , s-a pronuntat anterior o hotarare definitiva , instanta reuneste cauza cu aceea in care s-a dat o hotarare definitiva si pronunta o noua hotarare in raport cu toate actele materiale care intra in continutul infractiunii , desfiintand hotararea anterioara.Aceasta exceptie de la principiul autoritatii de lucru judecat a fost impusa de necesitatea ca infractiunile complexe si continuate sa fie totodata unice ,asa cum sunt reglementate de dispozitiile art.41 si art.42 C.proc.pen.In lumina dispozitiilor art.335 al.2 C.proc.pen desfiintarea hotararii definitive anterioare poate fi facuta doar de instanta care judeca in fond cauza reunita , desfiintarea hotararii nu poate fi facuta printr-o hotarare de declinare a competentei ca urmare a extinderii actiunii penale si a schimarii incadrarii juridice (de exemplu : o infractiune de furt este judecata de catre judecatorie pe cand infractiunea de talharie care a produs consecinte deosebit de grave de catre tribunal,in acest caz prin hotararea prin care judecatoria isi declina competenta in favoarea tribunalului nu ar putea sa si desfiinteze hotararea anterioara , prin aceasi sentinta).

Instanta este de altfel obligata sa puna in discutie partilor actele cu privire la care s-a dispus extinderea ,f acandu-se aplicatie si la art.334 C.proc.pen – schimbarea incardrarii juridice – atunci cand este cazul.

EXTINDEREA PROCESULUI PENAL

Este posibil , ca in cursul judecatii sa se descopere ca inculpatul a savarsit pe langa infractiunea care face obiectul judecatii  si o alta fapta prevazuta de legea penala , in legatura cu fapta penala pentru care a fost trimis in judecata , pentru care nu a fost trimis in judecata.De asemenea , instanta poate descoperi ca la savarsirea faptei penale pentru care inculpatul a fost trimis in judecata , au participat si alte persoane (in calitate de complici ,instigatori) care insa nu au fost trimise in judecata.

Extinderea procesului penal pentru alte fapte

In cursul judecatii , in urma administrarii sau readministrarii de probe este posibil sa se descopere alte fapte prevazute de legea penala care au fost savarsite de catre inculpat.In acest caz , procurorul poate cere extinderea procesului penal , iar instanta procedeaza dupa cum urmeaza :

 • Daca procurorul participa la judecata :
 1. daca procurorul declara ca pune in miscare actiunea penala (declaratia orala) si instanta gaseste ca intemeiata cererea atunci, procedeaza la judecarea cauzei in intregul ei.
 2. daca procurorul declara ca nu pune in miscare actiunea penala , instanta sesizeaza prin incheiere organul de urmarire penala competent, pentru efectuarea de cercetari cu privire la fapta descoperita.
 • Daca procurorul nu participa la judecata :
 1. instanta se sesizeaza din oficiu si procedeaza la judecarea cauzei in intregul ei (bineinteles  , in cazul in care exista probe temeinice din care sa rezulte presupunerea rezonabila ca acea alta persoana a savarsit fapta impreuna cu inculpatul)
 2. instanta se desisizeaza prin sentinta si trimite cauza la organul de urmarire penala competent , actul de sesizare a organului de urmarire penala constituindu-l , incheierea data.

In ambele cazuri ,instanta este datoare sa puna in discutia partilor ,actele cu privire la care s-a dispus extinderea procesului penal pentru alte fapte.

Extinderea procesului penal pentru alte persoane

Cine poate cere? –  procurorul , instanta

Actul prin care se dispune? – declaratia orala a procurorului , incheiere

Este posibil , ca pe parcurul judecatii sa se descopere date cu privire la participarea si a altei persoane la savarsirea faptei prevazuta de legea penala pusa in sarcina inculpatului sau date de cu privire la savarsirea  de catre o alta persoana , ,a unei fapte prevazute de legea penala , dar in stransa legatura cu fapta savarsita de inculpat.In asemenea ipoteze este necesara extinderea procesului penal si cu privirea a aceea persoana , care nu a fost cuprinsa in actul de sesizare a instantei.

Ipoteze :

 1. o alta persoana , a participat in calitate de complice,instigator ,autor la savarsirea infractiunii pentru care inculpatul a fost trimis in judecata.De exemplu , se constata ca la comiterea unei talharii , X a actionat in vederea determinarii inculpatului la comiterea acelei fapte.
 2. o alta persoana , a savarsit o fapta prevazuta de legea penala dar in stransa legatura cu fapta inculpatului cuprinsa in actul de sesizare.De exemplu , se constanta ca X a falsificat un act oficial cu ajutorul caruia inculpatul a reusit sa vanda imobilul grevat de o ipoteca.Se observa ca infractiunile din acest caz sunt intr-o relatie de corelativitate si conexitate.

Concluzie

Aceste institutii care deroga de la art.317 C.proc.pen ,in care se specifica ca obiectul judecatii trebuie sa se limiteze la fapta si la persoana prevazuta in actul de sesizare a instantei ,isi gasesc ratiunea in insusi principiul oficialitatii procesului penal si al operativitatii lui.O mai buna ,ramificare a posibilitatilor oferite organelor judiciare si dupa momentul in care instanta este sesizata cu fapta dedusa judecatii nu poate decat sa-i confere o mai buna optimizare a activitatilor procesuale ce decurg din extinderea actiunii penale sau a procesului penal.

Bibliografie : TRATAT DE PROCESUAL PENAL ,ION NEAGU ,EDITURA GLOBAL LEX 2008

NOTE DE CURS PROCEDUARA PENALA

Reclame

7 Responses to Extinderea actiunii penale pentru alte acte materiale si extinderea procesului penal

 1. si daca hotararea definitiva asupra noilor acte materiale descoperite a fost pronuntata de o instanta straina, cum se procedeaza?

  • speeder86me spune:

   extinderea actiunii penale, ori a procesului penal, constituie un adevarat „nucleu dur” a procedurii penale.
   problema ridicata de dumneavoastra este justificata, si marturisesc ca uneori raspunsul la unele probleme de procedura sau de substanta ridica anumite probleme, care nu pot fi solutionate in baza textelor legale, ci mai mult a solutiilor coroborate.
   Astfel, eu vad doua solutii aici:
   1. ipoteza pe care o prezentati dumeavoastra implica faptul ca, o anumita parte a executarii elementului material, mai exact unele acte de executare sau desfasurat in strainatate, si au fost judecate acolo, pe cand faptuiorul mai savarsise cateva nazbatii si in tara. in acest caz nu vad o problema de procedura ci mai mult una de solutionare si de gestionare a actelor de urmarire penale, deoarece, autoritatile straine, in temeiul legii privind cooperarea internationala, ar trebui sa colaboreze cu autoritatile romanane pentru o mai buna desfasurare a justitiei.
   2. daca condamnatul a savarsit anumite acte si in strainanate, unele aici in tara, dar avem o hotarare definitiva doar pentru actele din strainatate, nimic mai simplu, se apeleaza la procedura recunoasterii hotararii judecatoresti pronuntate in strainatate, reunim cele doua activitati infractiunale, rejudecam cauza, atentie, neputand pronunta o hotarare judecatoreasca ce ar putea contine o pedeapsa mai mica decat cea stabilita prin hotararea pronuntata in strainatate.

   ipotezele mai pot curge, deoarece nu ati specificat daca hotararea este data de un stat membru al Consiliului Europei sau alt stat.
   extinderea actiunii penale, este foarte importanta sub aspectul actelor procesuale, deoarece poate duce la o sesizare nelegala (art 300 CPP) si implicit la anularea acelor acte in temeiul art 197 alin 2 referitor la sesizarea instantei.
   pentru mai multe detalii, sau daca mai aveti nelamuriri nu ezitati

 2. Ardelean, Maria-Anca spune:

  foarte bun articolul!

 3. marian spune:

  sunt invinuit pe nedrept intrun dosar de talharie ce s-ar fi petrecut in urma cu 6 luni,iar victima,inclusiv un jandarm sustin ca eu am fost agresorul,insa nu au vrut sa se prezinte la confruntare,iar cei de la politie mi-au refuzat testul poligraf pe care l-am cerut insistent sa pot dovedi ca nu am fost eu,mai presus de toate anchetatorul aimi spune ca eu am facut si ca nu imi mai aduc aminte.domnilor nu am facut in viata mea asa ceva,spuneti-mi va rog ce pot sa mai fac,urmeaza sa fiu dus l procuror si mi-e teama.

  • speeder86me spune:

   – in conformitate cu dispozitiile codului de procedura penala, organele judiciare judiciare au sarcina administarii probelor si in plus sunt obligate sa va administreze probele necesare in aparare. faceti o cerere in acest sens.
   – cereti sa va administreze proba cu detectorul de minciuni ca o proba in aparare
   – solicitati audierea ca martor a jandarmului respectiv, deoarece daca are cunostinta personal va putea depune ca martor, insa daca declara mincinos se expune unor sanctiuni
   sunt multe alte aspecte de fond si procesuale care pot fi lamurite pana la prezentarea in fata procurorului.
   numai bine si sper ca nevinovatia sa fie reala si sa o puteti dovedi

   • marian spune:

    va multumesc,din suflet ca mi-ati raspuns atat de repede dar as vrea sa va aduc la cunostinta ca am cerut acest lucru anchetatorului,si mi-a spus:citez:doar nu vrei sa merg eu cu tine la Baia-Mare ca aici nu functioneaza poligraful!,;fapt pentru care am depus si o cerere la comandantul politiei si tot nu au vrut sa faca nimic.In ceea ce priveste jandarmul,acesta nu ar mai fi in localitate si nu au de unde sa il ia. Am cerut recunoasterea din grup si nici aceasta nu mi s-a aprobat. Deasemeni am cerut sa aduca macar „victima”sa ma vada in fata(poate sa se convinga ca nu sunt eu)si mi-au spus ca e bolnava cu inima si ca „abia s-a uitat la poze”.Ciudat este si faptul ca abia dupa 6 luni de cand s-ar fi intamplat a reusit sa ma „recunoasca”,din pozele pe care le-au aratat politistii.CU RESPECT, VA MULTUMESC.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: