Declararea apelului/recursului de catre reprezentantul legal al partii responsabile civilmente

Aceasta problema a fost formulata in urma rezolvarii unei spete.

–––––––––––––––––––––––––––––––––

Reprezentarea legala (necesara). Apare in situatia in care este necesara ocrotirea unei parti a procesului penal ,parte care este lipsita de capacitate de exercitiu .

Partea responsabila civilmente este aceea persoana chemata in procesul penal sa raspunda ,potrivit legii civile , pentru pagubele provocate prin fapta invinuitului / inculpatului.

Rezulta ca partea responsabila civilmente este in linii mari ,o persoana cu capacitate de exercitiu deplina , care constituie o garantie pentru repararea prejudiciului cauzat de infractiune.In aceasta categorie sunt cuprinse atat persoanele responsabile civilmente de tip „clasic” specificate in art.1000 C.Civ. , cat si persoanele chemate sa raspunda civil pentru fapta altuia prevazute de Legea nr.22 din 1969 :

  1. parintii pentru faptele ilicite savarsite de copii lor minori
  2. comitentii pentru prejudiciile cauzate de prepusii lor in functiile incredintate
  3. institutorii si mestesugarii pentru prejudiciile cauzate de elevii si ucenicii afalti sub supravegherea lor
  4. persoanele care indeplinesc functii de conducere, precum si orice alte persoane care s-au facut vinovate de angajarea , trecerea sau mentinerea in functie a unui gestionare fara respectarea conditiilor legale de varsta, studii si stagiu, precum si a dispozitiilor referitoare la antecedentele penale ale acestuia
  5. persoanele privitor la care s-a constatat printr-o hotarare judecatoreasca faptul ca au dobandit de la un gestionar bunuri sustrase de acesta din avutul public si ca le-au dobandit in afara obligatiilor de serviciu ale gestionarului , cunoscand ca acesta gestioneaza astfel de bunuri
  6. persoanele care au constituit o garantie pentru gestionar

Partea responsabila civilmente poate fi introdusa in procesul penal fie la cererea acesteia , fie din oficiu.

Legea, in art.362 al.(1) lit.d C.proc.pen., consacra dreptul persoanei responsabile civilmente de a declara apel ,atat in ceea ce priveste latura penala ,cat si in ceea ce priveste latura civila.In art.362 al(2) se prevede ca „apelul poate fi declarat pentru persoanele prevazute la lit. b)-f) si de catre reprezentantul legal , de catre aparator , iar pentru inculpat , si de sotul acestuia”.De unde rezulta ca pentru partea responsabila civilmente apelul poate fi declarat si de catre reprezentantul legal.Din analiza notiunii de persoana responsabila civilmente , rezulta ca aceasta este o persoana cu capacitate de exercitiu deplina ,care se fundamenteaza ideea de garantie a repararii pagubei cauzate de invinuit/inculpat, in patrimoniul partii vatamate.

Acelasi rationament este valabil si in cazul caii ordinare de atac a recursului ,pentru care dispozitiile art.362 C.proc.pen. sunt aplicabile.

Este posibil ca partea responsabila civilmente sa aiba un reprezentant legal ?

–––––––––––––––––––––––––––––––––

Bibliografie :

Tratat de drept procesual penal vol.1,2 , Ion Neagu .Editura Global Lex 2008

Codul de procedura penala a Romaniei

Lasă un comentariu