Executari.com – un portal al imoralei?

Cand m-am apucat de Drept, aveam un alt elan si probabil imi imaginam lucrurile in alt mod. Am gresit. Mi-am invatat lectia in ceea ce consta actul de justitie. Insa nu voi inceta niciodata a crede ca dreptatea este acea intercalare intre adevarul juridic si cel moral. Intodeauna cred ca doar aceste doua axe pot defini si se pot reuni in definirea a ceea ce se numeste dreptate. Acolo unde legea nu reuseste sa atinga un tel moral al interpretarii legii, acolo unde legea nu reuseste sa isi realizeze cu adevarat latura psihologica si cea juridica, acolo exista o imoralitate.

Ma intreb de multe ori daca e vina capitalismului, a rautatii sau daca asta e cursul firesc in care se pot indrepta lucrurile. Nu imi voi putea raspunde niciodata. Oportunismul generat de capitalism si acea minciuna cu „libera initiativa” sunt la apogeu.

Dar, sa intram in chestiunea concreta. De curand s-a deschis http://www.executari.com , un portal in care se vor afisa toate executarile silite ce sunt in curs. Concret odata bunul executat silit este pus la vanzare pe acest portal iar potentiali cumparatori pot achizitiona acest bun. Nimic imoral, nimic ilegal si totusi exista o chichita, cel putin din punctul meu umil de vedere.

Sa ne gandim doar la acele persoane de buna-credinta care nu si-au mai putut achita creditele luate de la banci – acest „mariaj financiar” cum a fost denumit de catre site-uri de specialitate –  si au ajuns in dificila situatie impusa de sistemul judiciar in stransa legatura cu cel capitalist in care au fost executati silit. Neputand rascumpara aceste bunuri, ele se scot la vanzare pentru „indestularea debitorilor”.

Si aici e chestiunea de moralitate si totodata de dreptate. Acele case ,au apartinut candva unor familii, mai fericite mai nefericite, mai bogate mai sarace sau oricum vreti, care acum SUNT IN STRADA. Ma intreb daca acesta este rolul legii, care intr-o astfel de situatie in loc sa isi ajute cetatenii prin impunerea de dobanzi bancilor, prin ajutarea, esalonarea datoriilor, printr-un proiect de lege in care sa nu fie permis a-i fi executata silit imobilul in care locuieste, se ajunge la situatie in care in urma domino-ului generat de salarii mici, tentatii la credite si apoi neplata creditului, se ajunge la evacuarea in strada a multor familii.

Nu mai exista o clasa de mijloc si suntem din pacate „o tara saraca plina de bogati”. Este evidenta o complicitate a statului, care sunt foarte mult influentati de bancheri – care in opinia mea conduc lumea – .

„Nu cred ca as putea cumpara vreodata o astfel de casa, un astfel de bun, cu toate ca nu as comite nimic ilegal”. Este si parerea unui mare profesor de drept civil pe care o impartasesc fara retinere, in virtutrea faptului ca sunt om si ca imi iubesc aproapele chiar inainte de a respecta legea.

Intodeauna voi respinge ideea de juridic si capitalism, luate impreuna pentru ca „Dreptatea e stapana si regina tuturor virtutilor”, pentru ca cred ca dreptatea trascende ideei de bani si de competitie.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: