Necazul salariilor si pensiilor

Necazul se abate din nou asupra noastra. Odata cu masurile anuntate de Guvern, stabilite in urma acordului cu FMI, suntem partasi ai unui act de solidarietate nationala. E sigur ca criza nu au generat-o romanii si mai e sigur ca aceia care au generat-o au niste interese si niste calcule foarte malefic conturate.
Nu sunt in masura sa ofer o incadrare a acestui act de solidarietate nationala. Nici dpdv juridic, nici dpdv al eficientei, nici dpdv al garantiilor. Faptul ca „taiem” 25% din fondul bugetarilor si 15% din pensIi, pentru a plati arieratele si dobanzile acelui imprumut denota doua masuri foarte drastice. In legatura cu reducerea bugetarilor si a scaderii salarilor e ok pe principiul „lasa sa ramana cei mai buni” ,dar cine va stabili cine sunt cei mai buni. Ei…amalgamul de buni si rai, vor stabili!
Reducerea pensiilor cu 15% ridica insa doua probleme. Una care isi are fundamentul in echitate si alta care isi are fundamentul in idea de bun-simt. Un calcul simplu arata ca lui X care are 1000 RON pensie, in urma reducerii aceasta va fi de 850 RON, acei 150 RON care ar fi asigurat un venit suplimentar pentru medicamente, alimente, un copil la facultate etc. nu va mai exista. Iar X si familia o vor duce „si mai rau”.
Pe cand Y care are o pensie de 10000 RON i se va reduce cu 1500 RON, ceea ce inseamna ca ii raman inca 8500 RON pentru a-si „indestula intr-un mod mai mult decat decent” nevoile cotidiene. Ar fi fost mai corect ca cei care au mai mult sa plateasca mai mult. Insa mereu norodul este cel asuprit.
De aici rezulta inechitatea. Probabil ca sunt egoist, se prea poate.
Mi-am pus de multe ori problema consecintelor ce vor decurge din acest acord cu Fondul. „Vasalitatea moderna” ce o oferim acestor domni bine imbracati, dupa ce in prealabil au fost distruse toate sursele de venit ale tarii. Depinde cat de mult vor suci cutitul in rana, depinde de cat multa intelegere va da dovada poporul roman, un popor dezbinat tocmai pentru a nu se putea opune acestor „situatii”.
Odata si odata va veni vremea cand toate se vor razbuna asupra noastra, cand pasivitatea si neglijenta isi vor spune cuvantul, cand vom ajunge la concluzia Marelui Inchizitor ca noi nu stim ce sa facem cu libertatea, si ca avem nevoie doar de paine si de asuprire. Si poate ca asa si este…
Un lucru e sigur.  Acum mai mult ca niciodata trebuie sa dam dovada de responsabilitate. Sa fim un popor unit, solidar, o civilizatie si nu o suma de indivizi.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: